Tanssiteatteri Kramppi - Dracula-kauhumusikaali


perjantai 29. tammikuuta 2010

Ketsuppikamppanja

Tiuku: Kävin tiistai-iltana heilumassa ketsuppipullon kanssa Normaalikoulun pihassa. Olo oli kuin murtovarkaalla, koulun pihalle pimeänä talvi-iltana. Pakkanen kipristeli sormia, varpaita ja nenänpäätä.
Laura: Mitä sää oot oikein puuhannut?
T: Kirjoitin meidän koulun pihaan ketsupilla Dracula, kramppi.fi/dracula.
L: Ilta myöhällä?
T: No ettei kukaan näe.
L: Miks ihmeessä?
T: Meillä on meneillään ketsuppikampanja Draculan mainostamista varten. Etkö ole kuullut?
L: Ai niin joo..Eikö siitä tule sanomista?
T: Kyllä mää kysyin siihen luvan meidän rehtorilta. Oli kyllä aluksi vähän nihkeä vastaanotto…
L: Aivan ymmärrettävää. Ketsupistahan tulee sotkua, jos sitä laitetaan kulkuväylille, jotkut oppilaat saattavat heitellä toisiaan ketsuppisella lumella tai muuten sotkea sun taideteosta. Ja on tietysti vaara, että joku ymmärtäisi punaisella kirjoitetun tekstin tarkoituksen väärin.
T: Mitäs väärinymmärtämistä siinä nyt on, kaikki vaan annettuun osoitteeseen, ja sitä kautta lukemaan meidän ja muidenkin blogeja. Lisää lukijoita meille. ;-)
L: No sehän ois kiva. Mutta entä jos teksti peittyy lumisateen alle, eikä kukaan ehdi näkemään sitä?
T: Sellainen riski on otettava. Millaista elämä olisikaan ilman riskejä?

torstai 28. tammikuuta 2010

Aargh ja nam

Voisiko olla joskus niin, että kaikki vain toimisi?

Minulla on tietokoneeni kanssa päivittäin ongelmia, vaikka teen sillä jatkuvasti suunnilleen samoja asioita. Käytän noin kymmentä eri ohjelmaa, jotka valtaosan ajasta toimivat ihan hyvin, joskus jopa kaikki kymmenen yhtä aikaakin. Mutta todennäköisesti pitkin päivää ilmenee silti vähintään kahdessa eri ohjelmassa jotain, mihin en ole aiemmin törmännyt.

Nyt juuri toinen kahdesta grafiikkaohjelmastani lakkoilee - totta kai, kun pitäisi tässä valtavalla kiireellä vääntää monenlaista graafista. Teen sillä täsmälleen samoja asioita kuin aina ennenkin, mutta juuri nyt sen pitää sitten vain välillä lakkoilla. Ei selitystä.

Myöskin sähköpostiohjelmani tuumailee parhaillaan jotain, mistä ei suostu minulle mitään kertomaan. Nettiyhteydessäni ei ole mitään vikaa ja saan sähköpostipalvelimeenikin yhteyden selaimen kautta ihan noin vain, mutta itse sähköpostiohjelma ei - täydellisen koneen resetoinnin jälkeenkään - suostu lähettämään mitään viestiä eteenpäin ennen kuin on arvioinut tilannetta noin vartin ajan. Ymmärtäisin paremmin, jos ei lähettäisi ollenkaan - mitä ihmettä voi tarkoittaa varttitunnin mietintä?

Niin miten tämä liittyy Draculaan? Eihän se varsinaisesti liitykään, paitsi että istun koneeni ääressä noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja työstän Draculaan liittyvää ääntä, kuvaa, tekstiä ja tietoliikennettä. Jos mikä tahansa ohjelma lakoaa tunniksi, toiminta rampautuu. Vielähän ensi-iltaan on aikaa reilu kuukausi, mutta mitä lähempänä h-hetkeä ollaan, sitä kovemmiksi huomaan yksinäisten, tietokoneelleni suunnattujen palopuheiden muuttuvan kielenkäytöltään.

Elsa, näytelmämme Mina, kommentoi asiaa vain että hän ei kerta kaikkiaan jaksa suuttua moisista asioista. Ylipäätään mahtava elämänasenne, ettei erityisemmin halua tuhlata energiaansa hedelmättömään riehumiseen. (En minäkään muuten, mutta teknologia on heikko kohtani.) Kun joudumme etsimään Minan hahmon synkempiä, rajumpia puolia, huomaan etten voikaan ohjata Elsaa perinteisillä metodeillani: ”Olet turhautunut! Ajattele vaikka sitä mitä teet kun tietokoneesi jää jumiin!” Elsa vain hymyilee, katsoo minua armeliaasti. Sydämeni sulaa. Täytyy keksiä toisenlaisia mielikuvia.

Eilen oli kuitenkin melko lailla mukava päivä. Suurimman ilonaiheen antoivat Ammattiopiston kondiittorioppilaat, jotka olivat valmistaneet meille maistiaiset Draculan väliaikamenyystä. En kerro tarkemmin, mitä on luvassa, mutta olen varma että löydät väliajan kiireiseen kahvihetkeen mieleisesi leivonnaisen. Ensimmäinen kerta urallani, kun produktiolla on omat nimikkoleivoksensa!

maanantai 25. tammikuuta 2010

Tilaa oppia

Nyt, laula. Nyt repliikit. Tanssi. Tanssi paremmin! Näyttele! No nyt kaikki yhtä aikaa.
Huh huh. En voi olla ihailematta ihmisiä, joiden kanssa teen töitä eli harrastan. Mistä kaikki tuo lahjakkuus tulee? Missä tuokin on tuon ehtinyt oppia, vieläpä "otona" eli oman varsinaisen toiminnan ohessa? Tässä seurassa olen pieni ja häpeilemättömän ylpeä paikastani. Imen muilta energian lisäksi tiedon- ja taidonmurusia, joilla voin kasvattaa omaa osaamistani. Olen ilmaisessa koulussa, jossa opettajat ovat nuoria, taitavia, kauniita ja kaiken lisäksi hyviä ystäviäni. Olen hyväosainen. Olen onnenpekka.
Kramppi ja sitä myötä Dracula on kollektiivinen esityksenrakennusopisto. Parasta on se, että kaikki, ohjaajaa ja koreografeja myöten, ovat oppilaita ja opettajia yhtä aikaa. Kukaan ei häpeile antaa neuvoja, eikä kukaan ole neuvojen yläpuolella. Täällä ei myöskään pelata varman päälle. Kaikki puskevat jääräpäisen avarakatseisesti kohti uutta ja tuntematonta, tietämättä vielä ollenkaan, mitä lopussa odottaa. Kaikki luovat uutta, yhdessä.